Boala parodontala si cauzele aparitiei
Boala parodontala, sau parodontoza, reprezinta inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor, cauzata de flora microbiana din cavitatea bucala. Acest tip de afectiune constituie principala cauza a pierderii dintilor la adulti, rata de imbolnavire a dintilor si gingiilor marindu-se o data cu inaintarea in varsta. Cauzele aparitiei bolii parodontale sunt numeroase si diverse, insa, cei mai importanti factori sunt placa bacteriana si tartrul, care neindepartate la timp duc la afectiuni ale gingiei si dintilor.
Semne si simptome
- depuneri de placa bacteriana, tartru, resturi alimentare.
- modificari de culoare la nivelul gingiilor (poate deveni congestionata, de culoare rosu aprins spre violet, asociata cu aparitia durerii).
- mirosul neplacut (halena), dimineata sau pe tot parcursul zilei.
- posibil sangerare la periaj.
- dintii devin mobili.
Prima faza a bolii parodontale este gingivita (inflamatia gingiilor), care capata o culoare de la rosu aprins spre violet, papile inflamate, usoara durere si posibil sangerare la periaj. Fara interventia medicului stomatolog de a indeparta depunerile de placa bacteriana si tartru, boala evolueaza spre structurile profunde, antrenand osul, urmand treptat aparitia pungilor parodontale.
Prevenirea aparitiei bolii parodontale
Printr-o igiena orala adecvata, periajul si folosirea apei de gura in mod regulat, a mijloacelor suplimentare de igiena orala (ata interdentara, dus bucal) si controlul de specialitate la medicul stomatolog.
Tratament
Pasii de prevenire si tratament ai bolii parodontale sunt urmatorii:
- detartraj si surfasaj: etapa nechirurgicala, presupune indepartarea tartrului si a placii bacteriene de la nivelul dintilor.
- etapa de monitorizare si mentinere: pacientii vor fi programati din 6 in 6 luni pentru un control de rutina, la care se verifica evolutia bolii parondontale.
- mentinerea igienei orale printr-un program corect de periaj: in cazul pacientilor cu boala parodontala sunt recomandate utilizarea periutei electrice, a apei de gura, periutelor interdentare si a dusului bucal.
In stadiile mai avansate ale bolii, se recurge la tratament chirurgical. Chiuretaj subgingival, aditii osoase, aplicarea de substante pentru regenerare tisulara, cu scopul de a corecta aspectul gingiei.
Important
O buna igiena orala si vizitele in mod regulat la medicul stomaolog sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii dentare si pastrarea sb control a bolii parodontale.