Ce este un implant dentar
Implantul dentar este o piesa din titan, adesea sub forma unui șurub care are rolul de a înlocui radacina unui dinte natural lipsa, in cavitatea orala.
Implanturile dentare reprezintă cea mai buna soluție de tratament pentru lipsa dinților de pe arcadele dentare. Scopul nostru este de a imbunatati calitatea vieții pacienților, oferindu-le o soluție de tratament rapida, de lunga durata, eficienta si cu o rata de succes de peste 95%.
Baza acestei intervenții chirurgicale este data de procesul biologic numit Osteointegrare, in care materialele din care sunt confecționate implanturile dentare, precum titaniul, formează o legatură intima cu osul alveolar, înlocuind practic radacina naturala a dintelui.
Procedura
Interventia de introducere a implantului endoosos este chirurgicala, ulterior, o perioada de cateva luni, 3-6 luni se asteapta integrarea implantului in os, iar in final, acesta se poate proteza printr-o coroana. Inserarea implantului, ca si interventie chirurgicala, nu presupune riscuri mari pentru pacient. Se realizeaza sub anestezie locala, astfel ca procedura nu este deloc dureroasa pentru pacient. Dupa interventie, zona supusa acestei interventii chirurgicale se poate edematia (umfla), iar micile dureri care pot aparea, cedeaza de cele mai multe ori la administrarea analgezicelor uzuale.
IMPLANTUL DENTAR, APROAPE DE TINE ÎN BUZĂU – NE PREOCUPĂM DE SĂNĂTATEA TA PE TERMEN LUNG
Știm cu toții cât de importantă este sănătatea dinților și ce neplăcută poate fi o problemă dentară. De aceea, dacă ai nevoie de un implant dentar în Buzău, te invităm să citești mai jos.
Problemele dentare sunt ceva de care ne lovim majoritatea dintre noi, măcar o dată în viață, indiferent unde suntem, pe ce continent sau în ce oraș. În funcție de când intervin aceste probleme, soluțiile pot fi dintre cele mai variate, dintre care una destul de întâlnită este implantul dentar. Dacă ești din Buzău, sunt șanse rezonabil de mari să ai nevoie de un implant dentar la un moment dat. Cam cât de mari să fie aceste șanse? Cum ziceam la început, cam la fel de mari ca pentru cineva care stă în Cluj, New York sau Tokyo, numai că tu știi că vrei să te bucuri din nou de covrigii din zonă. Este absolut de înțeles.
Pentru cineva care nu a studiat în amănunt stomatologia, dar se confruntă cu extracția unui dinte, perspectiva unui implant dentar poate părea – la prima vedere – o aventură complicată și costisitoare. Una dintre primele întrebări ar putea fi, de exemplu, de ce am nevoie să umplu spațiul lăsat de un dinte bolnav, pe care l-am scos și care nu mă mai doare? doar mai am încă alți 30 de dinți. Află că orice spațiu lăsat liber poate duce la migrarea celorlalți dinți sănătoși, care până ieri stăteau aliniați unul după altul și dintr-o dată au mai mult loc în stânga sau în dreapta și încep să-și modifice poziția.
Orice modificare a poziției dinților cauzează, ulterior, o modificare a mușcăturii și deci a felului în care maxilarele noastre se întrepătrund și, împreună cu dinții, participă la mestecarea alimentelor. Am aflat un lucru curios de curând, și anume că sănătatea dinților noștri are un impact direct asupra felului în care creăm bolul alimentar, deci asupra digestiei. Altfel spus, dacă avem dinți sănătoși, bine aliniați, o mușcătură corectă și multă grijă de calitatea, dar și de numărul dinților noștri, vom avea implicit și o digestie mult mai bună.
Există mai multe cauze care pot conduce la pierderea unui dinte odată sănătos, pe care într-o zi ești nevoit să-l extragi. Aici putem aminti, spre exemplu, cariile netratate la timp care afectează complet dintele, atât de mult încât acesta nu mai poate fi reparat, ori dinții atât de greșit poziționați încât nu pot fi îndreptați, sau câteodată, extracția unui dinte poate interveni ca urmare a unor accidente nefericite.
O cauză aparte, fericită de această dată, poate fi dorința unui zâmbet frumos – dacă ai visat la dinți aliniați corect, dar natura din păcate nu te-a înzestrat cu asta, află că este foarte posibil să ți se recomande una sau mai multe extracții dentare înainte de montarea unui aparat dentar. Știi, aparatul dentar, acea decorațiune temporară pe care o vedem din ce în ce mai des în zâmbetele tinerilor și chiar ale adulților din jurul nostru. Acest mic truc modern al ortodonției intervine și pune la locul potrivit fiecare dintre dinții noștri mai dezordonați, iar după intervenția aparatului dentar, medicul ortodont poate recomanda un implant dentar pentru a completa șirul dinților rearanjați corect – ba chiar este încurajat implantul dentar după purtarea unui aparat dentar, pentru că, așa cum ziceam mai sus, dinții au tendința să migreze și ai risca să se dezordoneze din nou, după ce ai terminat cu aparatul.
Dar să vedem exact ce înseamnă acest implant dentar și de ce nu trebuie să ne fie teamă de el. Primul lucru pe care trebuie să îl cunoști este că intervenția se face sub anestezie locală, deci nu vei simți nimic. Nici măcar tradiționala, dar de acum învechita înțepătură de ac în gingie, pentru că există un spray care o face uitată. Implantul are forma unui șurub, este din titan și joacă pe poziția fostei rădăcini a dintelui extras – odată inserat în osul alveolar, implantul dentar este fundația pentru viitorul nou dinte.
Următorul pas nu presupune altceva decât să aștepți undeva între 3-6 luni pentru a ne asigura că implantul s-a integrat bine în os. În peste 95% dintre cazuri, pacienții nu întâmpină probleme de compatibilitate între implantul dentar și osul alveolar, astfel că după această perioadă de siguranță, putem monta noua coroană pentru completarea zâmbetului perfect. Cercul s-a închis și poți din nou râde cu toată puterea la glumele prietenilor tăi, iar dacă ai copii mici prin preajmă, vei scăpa de cele 1000 de întrebări legate de spațiul lipsă dintre dinți (mai ales dacă lipsa unui dinte este foarte vizibilă, adesea frontală).
Constantin, 62 ani, profesor: “Una dintre plăcerile mele în viața asta este să rod la oasele din ciorbă, mai ales că am în curte găini crescute de mine, deci știu ce mănânc. Ei bine, într-o zi, se pare că osul înaripatei a fost mai dur decât calculasem, așa că m-am trezit cu unul dintre dinții din față că s-a spart aproape în întregime. Pentru că nu sunt neapărat un mare fan al dentistului, nu m-am dus imediat, astfel încât într-o lună părea că pur și simplu mi-am scos eu singur un dinte. Sunt profesor și deja era evident că la școală elevii observau spațiul lipsă, începuse să-mi fie puțin rușine, așa că a trebuit să merg la dentist și să-mi pun un implant dentar. Acum pot din nou să deschid gura complet la ore fără să mă gândesc la ce vor spune copiii odată ce ies din clasă. Nu regret deloc, a fost mai ușor decât îmi imaginam”
Anda, 33 ani, creator jocuri pe calculator. “Dinții mei au fost întotdeauna o problemă. Am maxilarele prea mici, dinții prea mari, defect din fabrică, nu aveam cum să controlez asta. Pe la 20 ani m-am hotărât să investesc în sănătatea dinților mei, așa că am mers la un consult la ortodonție. Înainte de a-mi pune aparatul dentar, a trebuit să fac 3 extracții pentru că pur și simplu dinții mei erau prea îngrămădiți – după ce am terminat cu aparatul dentar, am făcut 2 implanturi pentru că, mi-au explicat specialiștii, altfel aș fi riscat ca după 6 luni, un an, dinții mei să migreze din nou, dacă n-aș fi avut toate spațiile acoperite. Pentru mine, sănătatea gurii a reprezentat și reprezintă în continuare o prioritate, deși, recunosc, a fost o aventură destul de lungă până acum. Acum sunt bine, mi-am făcut mulți prieteni dentiști.”
În concluzie, dacă și pentru tine sănătatea orală reprezintă o prioritate, dacă ești din Buzău și ai nevoie de un implant dentar sau de mai multe informații despre ce presupune această intervenție, te încurajăm să ne contactezi aici și te asigurăm că sănătatea orală a fiecăruia dintre pacienții noștri reprezintă o prioritate pentru noi.