Cu totii ne dorim un zambet larg, frumos, cu dintii aliniati si stralucitori. Daca nu faci parte din aceasta categorie, noi iti oferim solutii.

De ce sa purtam aparat dentar

Pentru corectarea diverselor probleme ale dintilor, cum ar fi indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei (a muscaturii), inghesuirile dentare sau, pentru a reda functionarea corecta a aparatului masticator. Stim ca aparatele dentare functioneaza cel mai bine in copilarie, datorita cresterii oaselor maxilare, insa, modalitatea de functionare a deplasarii dintilor pe arcada il face la fel de eficient si in perioada adulta.

In ce consta tratamentul ortodontic

Primul pas este vizita la medicul ortodont, consultatia si stabilirea unui plan de tratament. Ulterior, medicul ortodont va stabili tipul de aparat dentar pe care il veti purta si cat timp. Exista mai multe tipuri de aparate dentare: cele mobilizabile (pe care le puteti da jos de pe dinti fara interventia medicului) si aparate ortodontice fixe, montate in cabinetul dentar. Vi se va explica care este modalitatea benefica de igiena orala si veti primi indicatii importante pe care va trebui sa le respectati pe toata durata tratamentului. Astfel, celor doua periaje obligatorii dimineata si seara, clatirii cu apa de gura, se adauga si periajul dupa fiecare masa, periajul cu periute interdentare si utilizarea dusului bucal.

Durata tratamentului

Depinde de severitatea problemei. Poate dura de la cateva luni pana la 2-3 ani. Majoritatea pacientilor sunt tratati pe parcursul a 1-2 ani, cu vizitele regulate la cabinet.

Montarea si activarea aparatului dentar

Mare avantaj al aparatului dentar este ca nu doare. Montarea aparatului ortodontic se face in 60 de minute pentru ambele arcade dentare, fiind o manopera nedureroasa. Pe fiecare dinte se lipeste un brackets si apoi este montat arcul ortodontic, astfel, ca la iesirea din cabinet pacientul nu simte durere, ci doar o usoara tensiune.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare, cele fixe cu bracketsi, sau cele mobile, sub forma de gutiere transparente. Exista si aparate dentare ceramice, aparute datorita cerintelor estetice tot mai crescute in cadrul ortodontiei.

Periodic, orice tratament cu un aparat dentar fix necesita interventii de coordonare, control si intretinere. In aceste sedinte sunt inlocuite arcurile initiale, se fac anumite modificari care vor ghida miscarile acuale ale dintilor. Sedintele de activare ca numar, depind de severitatea cazului, intre 5 si 8 activari la interval de 2 luni intre ele.

Ce este contentia

La sfarsitul tratamentului ortodontic, trebuie purtat un aparat pentru mentinerea dintilor in pozitia corecta obtinuta (contentia). Este un aparat mobil, care se poarta noaptea, cu rolul de a stabiliza pozitia dintilor. Durata contentiei este de minimum jumatate din perioada anterioara si se reduce in timp gradat.