Ce este endodontia?
Endodontie – provine din limba greaca, unde “endo” inseamnă inăuntru si “donția” inseamnă dinte. Astfel, endodonția constituie ramura stomatologică menita să acopere afecțiunile din interiorul dintelui unde se gaseste pulpa dentara, dar si afecțiunile ligamentelor de susținere care sunt situate in vârful rădăcinii.
Simptome ale apariției endodonției dentare
- Durere acută apărută subit
- Sensibilitatea dentară
- Schimbarea culorii dintelui
Importanţa tratamentului de canal
Tratamentul de canal este foarte important deoarece dacă este efectuat corect salvează dintele care fără acest tratament ar fi trebuit extras şi înlocuit ulterior de un implant dentar sau de o lucrare dentară.
Datorită evoluției în domeniul stomatologic din ultimii ani, din ce în ce mai mulți dinți distruși sau care prezintă infecţii în canalul radicular au ajuns să fie salvați prin tratamentul de canal.
Care este durata de viaţă a dinţilor trataţi endodontic?
Dinţii supuşi tratamentului endodontic au o durată de viaţă la fel de lungă precum dinţii integri.
Ce determină reluarea tratamentului endodontic?
Reluarea tratamentului endodontic este necesară atunci când apare sau pot apărea noi infecţii.
Aceste infecţii reapar din cauza anumitor traumatisme, carii secundare,sau din cauza ruperii materialului folosit la refacerea coroanei dintelui.
Ce dinţi nu pot fi salvaţi prin tratamentul endodontic?
Deşi tratamentul endodontic poate fi aplicat pe majoritatea dinţilor, există şi situaţii când această intervenţie poate fi contraindicată. De exemplu atunci când canalele radiculare sunt inaccesibile, rădăcinile sunt fracturate, dinții nu au o bună susținere osoasă sau au suferit distrugeri coronare iremediabile.